Kolinlagrande metoder
För att öka få mer kol bundet i marken är det viktigt att både öka mängden kol som binds in och att minska mängden kol som lämnar marken. Några grundprinciper:
– Håll fälten gröna året om, maximera biomassa över och under jord
– Diversifiera, både på fält och gårdsnivå
– Förbättra jordhälsa och minimera jordbearbetning
Vi har idag över 20 olika förslag på metoder, men det finns sannolikt fler. Och ju fler metoder som kombineras desto bättre resultat. Val av metod/metoder på varje enskild gård utgår från lantbrukarens intresse, förutsättningar och engagemang. Vi ger förslag och hjälper till, men det är jordbrukaren som bestämmer.
Vill du veta mer om metoder för ökad kolinlagring, klicka här.
Att vara pilotgård
När vi väljer pilotgårdar strävar vi efter en så stor blandning och geografisk spridning som möjligt. Det finns alltså både stora och små gårdar, konventionella, ekologiska, regenerativa, nybörjare och erfarna. En del gårdar ingår i en större koncern, tex Bertegruppen, andra har jordbruket som hobby. Den röda tråden är Nyfikna, engagerade jordbrukare som vill testa kolinlagrande metoder. Varje gård erbjuds i detta skede att delta med 20 ha, men även mindre arealer är välkomna.
Som jordbrukare får du tillgång till ett stort nätverk av kunniga kollegor och rådgivare, och du kommer under året att lära dig mycket om både din jord och kolinlagring generellt. Du förväntas delta i några digitala möten (uppstartsmöte, planeringsmöte och utvärdering), samt erbjuds ett gårdsbesök, provtagning och diverse kunskapsseminarier. På vår hemsida loggar du in och stoppar där sedan kontinuerligt in data. Vi försöker att hålla den administrativa delen så låg som möjligt, och använda de system som redan är vedertagna (tex SAM-ansökan). Via kolklubben länk får du tillgång till en interaktiv mötesplats där både stora och små frågor kan diskuteras.
Så här går det till:
– Intresseregistrering (klicka på log in längst upp på sidan)
– Urvalsprocess (sker i februari)
– Gemensamt uppstartsmöte för alla nya pilotgårdar via Zoom*
– Individuellt samtal med rådgivare
– Registrering av xml-fil från SAM-ansökan mm på app.kolinlagring.se
– Kontrakt skrivs på två år
– Första utbetalning av halva beloppet (totalt 1000kr/hektar och år)
– Egentest (tex rullprov, lukt, färg, vatteninnehåll, markstruktur, matjordsdjup)
– Gårdsbesök
– Jordprover tas på hösten (ingår, SK bestämmer var och vad som ska provtas utifrån projektet behov, men i samråd med er)
– Gemensam utvärdering via Zoom
– Inrapportering av data i app.kolinlagring.se
– Andra utbetalning av halva beloppet
*Zoom kräver ingen registrering eller inlogg om du använder en dator. Däremot kan det krävas om du använder en telefon.
Alternativ 1
Jag är intresserad av att bli pilotgård
För att registrera dig som pilotgård hos Svensk Kolinlagring, måste du logga in på vår plattform genom att klicka på log in längst upp på sidan. Förbered dig på att besvara ett frågeformulär på ca 10 minuter. I frågeformuläret kommer vi fråga dig om din produktion idag, vilka mål du har för framtiden och vilka metoder du är intresserad av att tillämpa på din gård. Du är nu med i vår lista över intresserade gårdar som kan komma med i säsong 2022. Om du vill kan du också ladda upp en XML-fil över din gård, från din SAM-ansökan, så har vi mer underlag att ta ställning till när vi väljer ut gårdar inför nästa säsong.
Alternativ 2
Jag vill enbart gå med i nätverket Svensk Kolklubb
Svensk Kolklubb är ett nystartat nätverk för lantbrukare som är intresserade av eller redan tillämpar kolinlagrande och regenerativa metoder på den egna gården. Det är ett informellt forum för utbyte av kunskap, erfarenheter, gemenskap och inspiration för alla lantbrukare oavsett om man är helt ny eller har gjort detta i årtionden. Här kan du ställa frågor, ge svar och skapa nya kontakter som hjälper dig på vägen mot ökad kolinlagring i jordbruksmark!
Svensk Kolklubb
Alla lantbrukare som ingår i pilotomgångarna 2020-2022 är inbjudna till klubben. De lantbrukare som har registrerat intresse hos Svensk Kolinlagring men som inte är pilotgårdar är likaså inbjudna. Utöver detta deltar några rådgivare och experter i gruppen för att kunna dela med sig av sin kunskap. Vi på Svensk Kolinlagring är naturligtvis också med och kan ge svar på frågor eller ge allmän vägledning där det behövs. Här kommer vi att dela intressant material, bjuda in till seminarier, workshops, kurser och andra spännande saker. Detta är er grupp! Varje ny medlem får möjlighet att presentera sig själv, sin gård och metoderna de är intresserade av så att alla i gruppen kan lära känna varandra. Dela gärna berättelser om er resa; vad som har fungerat, vad som inte har fungerat, vad ni funderar på och hoppas på. Forumet är en plats där alla blir bemötta med respekt och integritet. För att bli medlem i detta nätverk, men ej är intresserad av att vara pilotgård skicka ett mejl till info@svenskkolinlagring.se så skickar vi instruktioner på mejl. Ett annat informellt nätverk som vi kan rekommendera är Nordiskt Nätverk för Regenerativt Lantbruk på Facebook. Det är en grupp med ca 1500 medlemmar som främst består av lantbrukare men också forskare, rådgivare och intresserad allmänhet